Цветът на дамаската на дивана - огледало за характера ни

Цветът на дамаската на дивана - огледало за характера ни
1 октомври 2021

Дизайнът и усещането на едно помещение се базират на 4 основни елемента – цвят, текстура, светлина и преобладаваща геометрична характеристика на стаята и отделни елементи в нея. Има много неща, които комбинират всички четири качества в едно, но най-често забелязващото се и значимо сред тях е дамаската на един диван.

 

Как усетът ни за красота показва вътрешния ни свят

Със своите избори и действия, човек може да покаже много от себе си, като дори не са нужни думи за това. Прекрасен пример за този вид невербална комуникация са естетичните избори, които един човек прави и прилага в света около себе си. Природната естетика е нещо външно на нас. Тя е несътворена от човек и все пак нещо в нас самите ни откликва към нея като я оценя като красива. Този вид движение отвън-навътре показва известно съвпадение на вътрешното усещане за красота и това, което е отвъд нас. Фактът, че нещата сами по себе си са такива, каквито са и ние имаме авторство над това, което наричаме и намираме за красиво, също би могло да служи като аргумент.

Затова е и напълно естествено подобен вид движение на творчеството отвътре-навън да е някакъв вид рефлексия на това, което не е явно или видимо, скрито от света около нас и все пак възможно да бъде изразено чрез цветове, форми, светлина и текстури.

Точно тази роля и изпълнява дамаската за един дом, тя е лично наше авторство, тъй като със съгласието си за прилагането ѝ в нашето царство, ние показваме част от себе си.

Дори и да не задълбаем в темата за психологичните връзки между естетични вкусове и характера на човек, сме сигурни, че можете да се съгласите с твърдението, че човек показва много от вътрешното си „Аз” чрез начина, по които оформя света около себе си.

Още от древността хората използват тази своя естествена способност да творят по свой личен и интимен модел, дали съзнателно или не. От скулптури от различни материали, текстилни изделия, рокли, десени, дамаски и картини – ние сме създания със способност и порив да черпим вдъхновение както от себе си, така и от другите.

Затова, когато избираме десен и дамаска за дивана в хола, ние избираме нещо, което ще ни радва и вдъхновява. То може да бъде избрано, за да има успокояващ или асоциативен ефект за нас, може и да бъде избрано за своя хармоничен резонанс със останалото и да се ползва като отличаващо и акцентиращо.

 

 

Какво казва дамаската на дивана за нас

Светлите и бодри цветове показват, че сме хора, които сами по себе си привикват с промените и искат света около тях да бъде също толкова свеж и бодър. Това може да са цветове, които действат терапевтично, тъй като за нас те са като убежище от евентуалната сивота в ежедневието.

По-тъмните цветове невинаги се асоциират със сериозност или липса на светлина, а по-скоро имат ролята на основа върху, която се наслагват или акцентират други форми и цветове. Много често тъмната дамаска се допълва страхотно с по-светлите цветове на самата рамка на дивана, страхотен пример за това са Дамаска Ventura.

По-топлите цветове също така могат и да предизвикат у човек усещането на уют и топлота. Те са особено подходящи в студените сезони или в домове, в които интериорният дизайн клони към индустриален фюжън.

Светлите цветове, от друга страна, говорят по-скоро за усещането на лекота и свобода, онова тъй важно и нужно усещане на свежест, от което толкова много от нас имат нужда.

 

 

Има ли универсални дамаски за всяко помещение

Когато говорим за универсални решения, често се срещаме за такива, при които липсва характер. Нашата селекция от дамаски Дежароса показва, че широката приложимост невинаги означава скука.

Що се отнася до самото ѝ усещане на допир, тя е изключително приветстваща и много приветлива към естествената светлина. Тази селекция от различни цветове ви позволява да съчетаете дамаската и десена на вашият диван с други елементи от помещението.

В зависимост от дълбочината на цвета и акцентите, които искате да постигнете в един хол или спалня, вие можете да използвате дивана като точка, в която да се концентрира визуалното внимание на всеки посетител.

Така или иначе един диван често има централно място в хола и всекидневната. Чрез използването на правилните цветове, вие можете да постигнете един стилен и изключително лек ефект, който да не натоварва пространството около себе си.

 

 

Защо невинаги външното отговаря на вътрешното

Ако забележите дом с предимно тъмни цветове, това не е сигурен знак за човека, който не обича да излиза навън, а по-скоро посочва нуждата за уют и усамотение. Не е излишно да се каже, че светлите цветове не показват липса на характер, а човек, който иска да култивира в околната си среда една неангажираност, която сама по себе си да го разтоварва от напрежението.

Това важи и за зелените цветове, които най-често се асоциират с вдъхновени от природната естетика дизайни. Зеленото напомня за пролетта, изобилието и свободата от игото на зимния хлад.

От Dejarosa.com сме убедени, че всеки наш клиент може да открие своето отражение в една от нашите селекции. Затова и намираме за важно създаването на подобни публикации, за да покажем, че всеки един елемент, включително дамаската на дивана, може да ни служи като инструмент за създаване не само на външното, но и за култивация на вътрешното.

Дамаски за котки и кучета - как да изберем подходящ плат?

Искате да изберете тъкан, която да е удобна както за вас, така и за вашия любимец и в същото време е издръжлива, лесна за почистване, красива и да се вписва в интериора на стаята?

прочети още

Пердета и завеси - грешки и особености при избора им

На каква височина да поставя корнизите за пердета? Какви видове дължини на пердета и завеси има и какви са особеностите им? Отговори ще намерите тук, приятно четене.

прочети още

4 съвета за максимално удължаване на живота на градинските мебели

Предпазете градинските дивани и възглавници с тези 4 лесни стъпки

прочети още

Oрганза или воал - каква е разликата?

Каква е разликата между ОРГАНЗА и ВОАЛ? На външен вид двете материи много си приличат, но притежават различни характеристики. Какви са те обобщихме тук.

прочети още

Как да почисим дивана с домашни средства

През годините диванът минава през много препятствия. За да запазим свежестта му максимално дълго, трябва да се грижим за него. В тази статия ви даваме няколко съвети за лесно и бързо почистване.

прочети още

Завеси или римски щори - предимства и недостатъци

Завеси или римски щори? За да улесним избора ви, в тази статия ще ви представим няколко ползи и недостатъци на двата варианта.

прочети още

Идеи за декорация на масата за всеки сезон

Винаги прави впечатление, когато една маса е декорирана добре, с вкус. В тази статия ви предлагаме няколко идеи за декорации за различните сезони.

прочети още

Естествена светлина в спалнята - за и против

Какви ефекти има естествената светлина над човека? Защо да ограничим естествената светлина в спалнята? Защо блекаут пердетата са правилният избор?

прочети още

Влияе ли материята на завесата върху атмосферата на помещението?

Научете как да постигате различни видове атмосфера у дома с помощта на разнообразната ни селекция от платове за завеси. Приятно четене!

прочети още

Градински възглавници - всичко което трябва да знаем

Искате нови възглавници, но се двоумите какви точно да изберете? В тази статия ще ви представим няколко съвета при избора на възглавници за градината или домашния интериор.

прочети още

Градински възглавници - дунапренени или от пух и дреб?

Един от често задаваните въпроси при нас е каква възглавница да избера: от дунапрен или с пълнеж от пух и дреб? Ако и вие си задавате същия въпрос, ето няколко плюсове и минуси. 

прочети още

Калъф за диван по размери – как става?

Предлагаме ви изработка на частични или цялостни калъфи за дивани – за цяла България! Ето как:

прочети още

Плат за тепицерия vs. плат за завеси

Различни ли са? Устойчивост на триене при дамаските.

прочети още

Пране на пердета у дома - полезни съвети

В тази статия ще ви разкрием няколко трика, които ще улеснят прането на вашите пердета. Ако ги следвате, прането на пердетата ще е бързо и лесно!

прочети още

Приемане на поръчки

Неработни дни 30.07. - 08.08. След 21.07. приети поръчки за градински възглавници ще бъдат издадени най-рано на 15.08.

прочети още

Пердета и завеси - как да вземем правилно размерите?

В тази статия ще научите полезни съвети при вземането на размерите за пердета, ширина, дължина, набор.

прочети още

Тенденции в интериорните цветове за есен / зима 2020

Време е за освежаване! Мисля, че на всички ни писна еднообразния и скучен интериор и всеки е готов за нещо ново, свежо, стилно. Ето кои са есенните цветове на 2020 – розово, жълто, зелено и цвят орех!

прочети още

Дамаски за дивани - видове част 2

Често срещан въпрос на клиентите е какви видове дамаски има. Ето за това реших да напиша тази статия, в която ще изброя типовете дамаски.

прочети още

Дамаски за мебели: Видове част 1

Всеки тип плат за тапицерия има свой чар и уникално въздействие. В първата част на тази статия ще научите повече за - памучните дамаски, кожа, полиестерните дамаски и още.

прочети още

3 начина да вкарате розови акценти във вашите стаи

Ако питате едно малко момиченце кой му е любимият цвят се обзалагам че ще каже РОЗОВОООО. Ами ако не сте малко момиченце, а grown independent woman и искате да внесете розови акценти в спалнята / хола, знаете ли как може да го постигнете?

прочети още

Видове щори - част 1

В днешно време в интернет може да намерим информация за абсолютно всичко. Често тази информация обаче не е систематизирана и се губим сред многото редове. В тази статия ще ви представим видовете щори в един по обощен вид.

прочети още

Как да изберем пердета и завеси

Ако прозорците са душата на една стая, то пердетата са още по-важни, защото те придават един финален завършек и оформление на стаята. Но преди да се потопим в света на пердетата и завесите, нека първо уточним разликата между двете.

прочети още

Калъфи за дивани и предимствата им

Искаш да смениш атмосферата на стаята без да заменяш мебелите или си харесваш дивана, но котката го е надрала и не желаеш за закупиш нов? Каквато и да е причината ние имаме решението.

прочети още

7 особености на римските щори

Защо да избера римските щори пред пердета? Хмм, бихме казали, че и двата варианта са много добри, но този път в статията ще се спрем на римските щори и накратко ще обясним тяхната специфика.

прочети още

Идеи за малко жилище

Ако сте от хората с малък апартамент със сигурност знаете важността на светлите цветове. Те отразяват светлината и в резултат на това обемът на стаята визуално се променя. На кратко ще ви дадем няколко насоки при избора на тоналност, тип декоративна мазилка и поддръжка.

прочети още

Само не и това! 5те No-Gos в хола.

Коя е любимата ти стая вкъщи? Нашата със сигурност е всекидневната. Във всеки случай тя си остава класическото място, където удобно можеш да се излегнеш на дивана, гледайки Netflix или с някоя интересна книжка. За да се чувстваш на 100 % компфортно е важно да избереш подходящи мебели. Но това не е толкова лесно, колкото може би си мислиш. Със сигурност има няколко NO-GOS, които е добре да избягваш при панирането на интериора. Някои от тях ще изброим тук:  

прочети още

Стилни идеи за малка баня

Когато става въпрос за малкa баня, подбирането на подходящите мебели за съхранение може да изглежда като невъзможен подвиг.  Проучване сочи, че средностатистическият човек използва между 9 и 15 продукта за лична хигиена всеки ден, а да не говорим за кърпите, почистващите препарати и другите обемести предмети, които често намират място в банята. Всичко това може да удвоим по 2 и повече,  когато споделяте домакинството с партньор или имате семейство.

прочети още
'; var disqus_config = function () { this.language = "bg"; }; $('#gs-news-comments').append('


'); (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();