Естествена светлина в спалнята - за и против

Естествена светлина в спалнята - за и против
11 октомври 2021

 

Светлината – тя е много повече от просто видимата част от електромагнитният спектър. За човечеството тя е в центъра на много религии и вярвания, понеже без нея няма познание, няма свят и няма живот.

Дори и да се абстрахираме от колективната субективност и обожествяване на слънчевата светлина, тя все пак има доста важна и основна роля в животите ни. Както може да ни дава, тя може и да ни отнеме.

Поради тази причина човек се е научил да контролира нейното количество, ако не навън, то поне в дома си.

 

Ефектите на естествената светлина над човека

 

Не е тайна, че излагането на слънчева светлина е препоръчително. Тя поражда синтеза на витамин D, който е отговорен за хормоналния баланс в организма.

Липсата на директна и постоянна слънчева светлина през зимата и есента, е и причината много от нас да се чувстват подтиснати, затова и усещането през пролетта и лятото е съвсем различно.

За съжаление, обаче слънцето има и негативни ефекти над тялото – едно от тях е изгарянето на епитела (най-горния слой на кожата) при прекомерно дълго излагане. Възможно е и да се активират или причинят белези, петна и рани, а дори и зачестяване на слънчева алергия.

Както всичко друго, така и естествената светлина е монета с две лица, но както вече споменахме, човек се е научил как да култивира позитивните страни и да отстранява негативните.

В домовете си използваме завеси и пердета от различни платове с варираща плътност и допустимост на светлина – именно за това ще говорим днес – добрите и лошите страни слънчевата светлина в спалнята.

 

Защо да ограничим естествената светлина в спалнята

 

Ефектите на постоянна слънчева светлина могат да бъдат изключително деструктивни не само за органичната материя, но и за тази направена от човека. Ако ви се е случвало да оставите книга с изглед към прозорец, най-вероятно след няколко месеца страниците ѝ започват да пожълтяват.

Това се получава поради деструктивните ефекти на UV-лъчите, които са част от електромагнитния спектър на светлината със значително по-ниска честота от видимата светлина.

Навлизането на UV-лъчи в тъканите на дрехи, кувертюри, чаршафи и килими ще има забележим ефект над цветовете им. Постоянното излагане на слънце ще доведе до избледняване на пигменти както и на отслабване на връзките между фибрите, плетките и шевовете.

Плат без UV-защита, оставен на директна слънчева светлина, изтънява, става крехък и изключително труден за почистване. За това нашата препоръка е да внимавате какви пердета и завеси слагате на вашите прозорци.

Директното слънце може и да има ефект на настроенията ни, особено рано сутрин, когато очите ни все още не са привикнали към бързо разширяване на зениците. Това може да доведе до мигрени, главоболия и дори гадене – затова е важно да контролирате количеството светлина в своята спалня, особено ако сте с източно или южно изложение.

 

Причини да отваряме пердетата по-често

 

Благоприятните ефекти на слънчевата светлина над организма са много и добре документирани, но нашата компетенция е в областта на естетиката и интериорния дизайн. Опитът ни с нея и нейното влияние върху усещането на едно помещение, се изразява в знанията относно топлотата и яснотата, които се асоциират с нея.

Един нежен лъч светлина може коренно да промени начина, по който виждате едно помещение, като от утроба на комфорт, той ще ви покани към външното преживяване на света. Именно заради тази нежна покана на слънцето много от нашите клиенти избират да комбинират „BlackOut“ завеси и почти прозиращи пердета.

Нежният десен на пердетата ще оцвети навлизащата светлина, филтрирайки я през изкусно изтъканите нишки, задавайки ѝ избран от вас цветен тон. Ако това са пердета за детска стая, можете да придадете наистина приятен и уникален ефект, който да разнообрази едно специално за вашето дете място.

Светлината тук играе роля на носител на цветовете, тя е основа и база за вътрешното усещане на вашата спалня. Разбира се, подобни ефекти могат да бъдат достигнати и чрез цветни крушки и дори LED лампи, но е съвсем различно когато, с всеки изминал момент в деня, атмосферата в стаята се променя заради ъгъла на светлината.

 

Заключение

 

Въпреки своите признати негативни ефекти върху текстилните тъкани, цветовете и дори хората, слънцето е източникът на радост, топлота и знание. Експериментирайте с различни по плътност, състав и цвят завеси и пердета, използвайте естествените слънчеви лъчи като четка и оцветете своята спалня по ваш вкус.

Чуйте вътрешните си желание и го използвайте да създадете нещо, което е лично и изцяло ваше. Това е и причината ние от Dejаrosa.com да създадем толкова богата селекция от готови пердета с най-различни дизайни, десени и плътности – за да превърнете една стая от просто поредното помещение в нещо наистина лично и специално. 

Ако пък търсите нещо друго, добрата новина е, че има затъмняващи завеси, които гарантират не само уединение и лично пространство, но и пълната липсата на естествена светлина в помещението.

Надяваме се този текст да е полезен за намиране на по-добри интериорни решения. При въпроси относно продукти, нужда от съвети за комбинация от платове и цветове или нещо друго, свързано с нашата дейност, моля свържете с нашия екип директно.

Дамаски за котки и кучета - как да изберем подходящ плат?

Искате да изберете тъкан, която да е удобна както за вас, така и за вашия любимец и в същото време е издръжлива, лесна за почистване, красива и да се вписва в интериора на стаята?

прочети още

Пердета и завеси - грешки и особености при избора им

На каква височина да поставя корнизите за пердета? Какви видове дължини на пердета и завеси има и какви са особеностите им? Отговори ще намерите тук, приятно четене.

прочети още

4 съвета за максимално удължаване на живота на градинските мебели

Предпазете градинските дивани и възглавници с тези 4 лесни стъпки

прочети още

Oрганза или воал - каква е разликата?

Каква е разликата между ОРГАНЗА и ВОАЛ? На външен вид двете материи много си приличат, но притежават различни характеристики. Какви са те обобщихме тук.

прочети още

Как да почисим дивана с домашни средства

През годините диванът минава през много препятствия. За да запазим свежестта му максимално дълго, трябва да се грижим за него. В тази статия ви даваме няколко съвети за лесно и бързо почистване.

прочети още

Завеси или римски щори - предимства и недостатъци

Завеси или римски щори? За да улесним избора ви, в тази статия ще ви представим няколко ползи и недостатъци на двата варианта.

прочети още

Идеи за декорация на масата за всеки сезон

Винаги прави впечатление, когато една маса е декорирана добре, с вкус. В тази статия ви предлагаме няколко идеи за декорации за различните сезони.

прочети още

Цветът на дамаската на дивана - огледало за характера ни

Какво говори за вътрешният ни свят изборът на цвят на дамаската? Има ли универсални дамаски за всяко помещение?

прочети още

Влияе ли материята на завесата върху атмосферата на помещението?

Научете как да постигате различни видове атмосфера у дома с помощта на разнообразната ни селекция от платове за завеси. Приятно четене!

прочети още

Градински възглавници - всичко което трябва да знаем

Искате нови възглавници, но се двоумите какви точно да изберете? В тази статия ще ви представим няколко съвета при избора на възглавници за градината или домашния интериор.

прочети още

Градински възглавници - дунапренени или от пух и дреб?

Един от често задаваните въпроси при нас е каква възглавница да избера: от дунапрен или с пълнеж от пух и дреб? Ако и вие си задавате същия въпрос, ето няколко плюсове и минуси. 

прочети още

Калъф за диван по размери – как става?

Предлагаме ви изработка на частични или цялостни калъфи за дивани – за цяла България! Ето как:

прочети още

Плат за тепицерия vs. плат за завеси

Различни ли са? Устойчивост на триене при дамаските.

прочети още

Пране на пердета у дома - полезни съвети

В тази статия ще ви разкрием няколко трика, които ще улеснят прането на вашите пердета. Ако ги следвате, прането на пердетата ще е бързо и лесно!

прочети още

Приемане на поръчки

Неработни дни 30.07. - 08.08. След 21.07. приети поръчки за градински възглавници ще бъдат издадени най-рано на 15.08.

прочети още

Пердета и завеси - как да вземем правилно размерите?

В тази статия ще научите полезни съвети при вземането на размерите за пердета, ширина, дължина, набор.

прочети още

Тенденции в интериорните цветове за есен / зима 2020

Време е за освежаване! Мисля, че на всички ни писна еднообразния и скучен интериор и всеки е готов за нещо ново, свежо, стилно. Ето кои са есенните цветове на 2020 – розово, жълто, зелено и цвят орех!

прочети още

Дамаски за дивани - видове част 2

Често срещан въпрос на клиентите е какви видове дамаски има. Ето за това реших да напиша тази статия, в която ще изброя типовете дамаски.

прочети още

Дамаски за мебели: Видове част 1

Всеки тип плат за тапицерия има свой чар и уникално въздействие. В първата част на тази статия ще научите повече за - памучните дамаски, кожа, полиестерните дамаски и още.

прочети още

3 начина да вкарате розови акценти във вашите стаи

Ако питате едно малко момиченце кой му е любимият цвят се обзалагам че ще каже РОЗОВОООО. Ами ако не сте малко момиченце, а grown independent woman и искате да внесете розови акценти в спалнята / хола, знаете ли как може да го постигнете?

прочети още

Видове щори - част 1

В днешно време в интернет може да намерим информация за абсолютно всичко. Често тази информация обаче не е систематизирана и се губим сред многото редове. В тази статия ще ви представим видовете щори в един по обощен вид.

прочети още

Как да изберем пердета и завеси

Ако прозорците са душата на една стая, то пердетата са още по-важни, защото те придават един финален завършек и оформление на стаята. Но преди да се потопим в света на пердетата и завесите, нека първо уточним разликата между двете.

прочети още

Калъфи за дивани и предимствата им

Искаш да смениш атмосферата на стаята без да заменяш мебелите или си харесваш дивана, но котката го е надрала и не желаеш за закупиш нов? Каквато и да е причината ние имаме решението.

прочети още

7 особености на римските щори

Защо да избера римските щори пред пердета? Хмм, бихме казали, че и двата варианта са много добри, но този път в статията ще се спрем на римските щори и накратко ще обясним тяхната специфика.

прочети още

Идеи за малко жилище

Ако сте от хората с малък апартамент със сигурност знаете важността на светлите цветове. Те отразяват светлината и в резултат на това обемът на стаята визуално се променя. На кратко ще ви дадем няколко насоки при избора на тоналност, тип декоративна мазилка и поддръжка.

прочети още

Само не и това! 5те No-Gos в хола.

Коя е любимата ти стая вкъщи? Нашата със сигурност е всекидневната. Във всеки случай тя си остава класическото място, където удобно можеш да се излегнеш на дивана, гледайки Netflix или с някоя интересна книжка. За да се чувстваш на 100 % компфортно е важно да избереш подходящи мебели. Но това не е толкова лесно, колкото може би си мислиш. Със сигурност има няколко NO-GOS, които е добре да избягваш при панирането на интериора. Някои от тях ще изброим тук:  

прочети още

Стилни идеи за малка баня

Когато става въпрос за малкa баня, подбирането на подходящите мебели за съхранение може да изглежда като невъзможен подвиг.  Проучване сочи, че средностатистическият човек използва между 9 и 15 продукта за лична хигиена всеки ден, а да не говорим за кърпите, почистващите препарати и другите обемести предмети, които често намират място в банята. Всичко това може да удвоим по 2 и повече,  когато споделяте домакинството с партньор или имате семейство.

прочети още
'; var disqus_config = function () { this.language = "bg"; }; $('#gs-news-comments').append('


'); (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();