Градински възглавници - всичко което трябва да знаем

Градински възглавници - всичко което трябва да знаем
16 септември 2021

Искате нови възглавници, но се двоумите какви точно да изберете? В тази статия ще ви представим няколко съвета при избора на възглавници за градината или домашния интериор.

 

Съдържание: 

        1. Дамаска
        2. Посока на плата
        3. Видове пълнеж
        4. Дунапрен - Височина и Плътност
        5. Какво са борд и фитил?
        6. Видове възглавници

 

 

 

 

1. Дамаска

 

Възглавниците могат да се изработят с всякакви дамаски, без значение дали те са интериорни или екстериорни. Ако сте предвидили възглавниците за навън, то ви препоръчваме да изберете дамаска с УВ защита за външни условия, за да удължите максимално живота на текстила. Повечето от платовете са водонепропускливи, което не позволява на течности да преминат към пълнежа. Ако ви трябва възглавница за вътрешна употреба (столове, портманто и др.), то може да изберете и по-мека дамаска за вътрешни условия.

 

Дамаска Sunrise 30 - за външни условия с УВ защита, водонепропусклива

 

 

2. Посока на плата

Когато избирате дамаска за направата на възглавници, имайте предвид, че ако дължината им надвишава ширината на плата (в повечето случаи е 140 см), то посоката на плата ще трябва да се завърти наобратно. Това ви засяга само когато изберете текстил с фигури, цветя и др., който не е едноцветен. Например ако искате възглавница с размер 180х40 см, а избраната дамаска е с ширина 140 см, то цветятя или фигурите ще се завъртят на 90 градуса.

Градински възглавници с плат на листа хоризонталниГрадински възглавници с плат на листа вертикални

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Видове пълнеж

Има няколко вида пълнеж, от които може да изберете - дунапрен, иглонабита вата, пух и дреб. Изброените пълнежи са подредени от висока към ниска цена. Често избирана комбинация са седални възглавници от дунапрен и облегални от пух и дреб. Когато избирате пълнежа е важно да съобразите дебелината на седалото с дебелината на облегалната възглавница. Последните два пълнежа от изброените се обличат в свой собствен калъф, което не позволява разпиляването им из калъфа. 

 

Височина

Дунапренът е еластична, полиуретанова пяна. Предлага се в най-различни размери и височина - от 1 см до 12 см (над 12 см в повечето случаи се правят по поръчка). Изборът на височина на дунапрена при градинските възглавници е от голямо значение, тъй като това определя комфорта при сядане. При по-ниски мебели трябва съответно да изберете по-голяма дебелина. 

 

За ориентир ето най-често срещаните височини на седалалото:

Трапезен стол: 45 - 47 см (подходящи са възгл. с 1-2 см вис. на дунапрен)

Градински комплект (ПВЦ ратан): 31 - 40 см (подходящи са възгл. с 5-12 см вис. на дунапрен)

Мебели от палети: 25-30 см (подходящи са възгл. с 5-12 см вис. на дунапрен)

 

Плътност

Колкото по-голяма е плътността на дунапрена, толкова по-дълъг ще е живота му, преди да настъпи деформация. Съществуват различни плътности - например 20, 25, 35 итн. Колкото по-голямо е числото, толкова по-висока е плътността му. Дунапрените с по-малка плътност 16,18, 20 са подходящи за гърбове, корпуси и други детайли, които не се подлагат на голямо натоварване. За седални възглавници с добре да се използва такъв със стойност над 23. Всички възглавници, които предлагаме, се изработват с дунапрен T25 (висок клас). 

 

4. Какво са борд и фитил? 

 

Фитилът представлява шнур, обвит в плат, който се поставя по ръба на възглавницата. Поставянето на фитил е

 подходящо за възглавници с височина на дунапрена над 5 см. Фитилът може да бъде изработен от същия плат или от друг, който е по-контрастен. 

 

Възглавница с фитил

 

Бордът е шев по всички краища на възглавницата. Целта му е да оформи височината на дунапрена. Това означава, че ако имате възглавници с 10 см дунапрен, бордът ще е със същата височина. Освен за дунапренени възглавници, той може да се постави и на възглавници с пух и дреб като по този начин оформя дълбочината на възглавницата.

 

 

Възглавница с борд

 

Без борд, без фитил - това е последният вариант. В този случай платът не се реже при кроене. Ето и как ще изглеждат възглавниците без: 

 

Възглавница без борд, без фитил

 

5. Видове възглавници

Формите на възглавниците могат да са най-различни - квадратни, правоъгълни, трапец, кръгли и др. Имайте предвид, че колкото по-нестандартна форма изберете, толкова по-висока скъпа ще е тя. Повечето възглавници се ушиват с цип, което позволява свалянето на калъфа за пране. Друг често срещан вариант са възглавници с затевки или копчета. В този случай възглавниците са зашити в края и ако желаете да изперете калъфа, трябва да го разпорите. По-рядко срещани са възглавници с копчета и цип. В зависимост от броя на копчетата могат да се сложат отделни пълнежи, което ще позволява лесното им изваждане. 

 

Ние от Дежароса ви предлагаме ушиване по индивидуални размери и форми. За нас няма значение дали искате квадратни, правоъгълни, трапец или кръг - ще се справим с всичко. Възможност за изработка с всякакви размери. Изпратете ни сега съобщение с желаните размери и дамаска на dejarosa@abv.bg

 

Дамаски за котки и кучета - как да изберем подходящ плат?

Искате да изберете тъкан, която да е удобна както за вас, така и за вашия любимец и в същото време е издръжлива, лесна за почистване, красива и да се вписва в интериора на стаята?

прочети още

Пердета и завеси - грешки и особености при избора им

На каква височина да поставя корнизите за пердета? Какви видове дължини на пердета и завеси има и какви са особеностите им? Отговори ще намерите тук, приятно четене.

прочети още

4 съвета за максимално удължаване на живота на градинските мебели

Предпазете градинските дивани и възглавници с тези 4 лесни стъпки

прочети още

Oрганза или воал - каква е разликата?

Каква е разликата между ОРГАНЗА и ВОАЛ? На външен вид двете материи много си приличат, но притежават различни характеристики. Какви са те обобщихме тук.

прочети още

Как да почисим дивана с домашни средства

През годините диванът минава през много препятствия. За да запазим свежестта му максимално дълго, трябва да се грижим за него. В тази статия ви даваме няколко съвети за лесно и бързо почистване.

прочети още

Завеси или римски щори - предимства и недостатъци

Завеси или римски щори? За да улесним избора ви, в тази статия ще ви представим няколко ползи и недостатъци на двата варианта.

прочети още

Идеи за декорация на масата за всеки сезон

Винаги прави впечатление, когато една маса е декорирана добре, с вкус. В тази статия ви предлагаме няколко идеи за декорации за различните сезони.

прочети още

Естествена светлина в спалнята - за и против

Какви ефекти има естествената светлина над човека? Защо да ограничим естествената светлина в спалнята? Защо блекаут пердетата са правилният избор?

прочети още

Цветът на дамаската на дивана - огледало за характера ни

Какво говори за вътрешният ни свят изборът на цвят на дамаската? Има ли универсални дамаски за всяко помещение?

прочети още

Влияе ли материята на завесата върху атмосферата на помещението?

Научете как да постигате различни видове атмосфера у дома с помощта на разнообразната ни селекция от платове за завеси. Приятно четене!

прочети още

Градински възглавници - дунапренени или от пух и дреб?

Един от често задаваните въпроси при нас е каква възглавница да избера: от дунапрен или с пълнеж от пух и дреб? Ако и вие си задавате същия въпрос, ето няколко плюсове и минуси. 

прочети още

Калъф за диван по размери – как става?

Предлагаме ви изработка на частични или цялостни калъфи за дивани – за цяла България! Ето как:

прочети още

Плат за тепицерия vs. плат за завеси

Различни ли са? Устойчивост на триене при дамаските.

прочети още

Пране на пердета у дома - полезни съвети

В тази статия ще ви разкрием няколко трика, които ще улеснят прането на вашите пердета. Ако ги следвате, прането на пердетата ще е бързо и лесно!

прочети още

Приемане на поръчки

Неработни дни 30.07. - 08.08. След 21.07. приети поръчки за градински възглавници ще бъдат издадени най-рано на 15.08.

прочети още

Пердета и завеси - как да вземем правилно размерите?

В тази статия ще научите полезни съвети при вземането на размерите за пердета, ширина, дължина, набор.

прочети още

Тенденции в интериорните цветове за есен / зима 2020

Време е за освежаване! Мисля, че на всички ни писна еднообразния и скучен интериор и всеки е готов за нещо ново, свежо, стилно. Ето кои са есенните цветове на 2020 – розово, жълто, зелено и цвят орех!

прочети още

Дамаски за дивани - видове част 2

Често срещан въпрос на клиентите е какви видове дамаски има. Ето за това реших да напиша тази статия, в която ще изброя типовете дамаски.

прочети още

Дамаски за мебели: Видове част 1

Всеки тип плат за тапицерия има свой чар и уникално въздействие. В първата част на тази статия ще научите повече за - памучните дамаски, кожа, полиестерните дамаски и още.

прочети още

3 начина да вкарате розови акценти във вашите стаи

Ако питате едно малко момиченце кой му е любимият цвят се обзалагам че ще каже РОЗОВОООО. Ами ако не сте малко момиченце, а grown independent woman и искате да внесете розови акценти в спалнята / хола, знаете ли как може да го постигнете?

прочети още

Видове щори - част 1

В днешно време в интернет може да намерим информация за абсолютно всичко. Често тази информация обаче не е систематизирана и се губим сред многото редове. В тази статия ще ви представим видовете щори в един по обощен вид.

прочети още

Как да изберем пердета и завеси

Ако прозорците са душата на една стая, то пердетата са още по-важни, защото те придават един финален завършек и оформление на стаята. Но преди да се потопим в света на пердетата и завесите, нека първо уточним разликата между двете.

прочети още

Калъфи за дивани и предимствата им

Искаш да смениш атмосферата на стаята без да заменяш мебелите или си харесваш дивана, но котката го е надрала и не желаеш за закупиш нов? Каквато и да е причината ние имаме решението.

прочети още

7 особености на римските щори

Защо да избера римските щори пред пердета? Хмм, бихме казали, че и двата варианта са много добри, но този път в статията ще се спрем на римските щори и накратко ще обясним тяхната специфика.

прочети още

Идеи за малко жилище

Ако сте от хората с малък апартамент със сигурност знаете важността на светлите цветове. Те отразяват светлината и в резултат на това обемът на стаята визуално се променя. На кратко ще ви дадем няколко насоки при избора на тоналност, тип декоративна мазилка и поддръжка.

прочети още

Само не и това! 5те No-Gos в хола.

Коя е любимата ти стая вкъщи? Нашата със сигурност е всекидневната. Във всеки случай тя си остава класическото място, където удобно можеш да се излегнеш на дивана, гледайки Netflix или с някоя интересна книжка. За да се чувстваш на 100 % компфортно е важно да избереш подходящи мебели. Но това не е толкова лесно, колкото може би си мислиш. Със сигурност има няколко NO-GOS, които е добре да избягваш при панирането на интериора. Някои от тях ще изброим тук:  

прочети още

Стилни идеи за малка баня

Когато става въпрос за малкa баня, подбирането на подходящите мебели за съхранение може да изглежда като невъзможен подвиг.  Проучване сочи, че средностатистическият човек използва между 9 и 15 продукта за лична хигиена всеки ден, а да не говорим за кърпите, почистващите препарати и другите обемести предмети, които често намират място в банята. Всичко това може да удвоим по 2 и повече,  когато споделяте домакинството с партньор или имате семейство.

прочети още
'; var disqus_config = function () { this.language = "bg"; }; $('#gs-news-comments').append('


'); (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();