Пердета и завеси: 4 грешки при избора им

Пердета и завеси: 4 грешки при избора им
6 октомври 2020

    В тази статия ще изброим няколко често срещани грешки които хората правят, когато окачват завесите си и как можете да ги поправите. Вероятно някои от вас са ги чували и са се поучили, но все още има и такива, които не ги познават. Няма значение от кой тип сте, тази статия ще ви разкрие изумителната разлика при коригирането им. Това ще направи прозорците ви да изглеждат по-големи, таваните по-високи и ще позволи достъпа на повече светлина. С две думи само положителни страни (+ бонус от мен – няма да ви накъсва пердето при отваряне и затваряне на прозореца).

 

Грешка номер 1: Корнизите

  Като за начало нека поговорим за корнизите. Първата грешка е, че често биват поставяни твърде ниско пример тук .  Вероятно вече знаете това, но височината и ширината на която закачате вашите корнизи, оказва влияние на крайния вид на вашите пердета. Повдигането на корнизите на пердетата ви ще привлече окото естествено нагоре и ще направи прозорците ви да изглеждат по-високи и дори ще създаде илюзията, че имате по-високи тавани. Няма общо правило по отношение на каква височина да монтирате корниза. Но ако наистина желаете стаята ви да изглежда максимално голяма, е добре да монтирате релсата/корниза за пердета в близост до тавана. Това разстояние може да варира от 10 до 15 см. Изборът е ваш. Малко повече информация за самия процес на поставяне може да откриете тук.

Грешка номер 2: Отново корнизите

  Грешката се състои в това, че корнизът е често по-къс, отколкото е добре да бъде пример тук. В идеалния случай корнизът трябва да е с 10 – 15 см по-широк от външната рамка на прозореца. Уверете се, че оставяте това място, в противен случай това ще задуши прозорците ви. В идеалният случай дръпнатите завеси ще са изцяло събрани пред стената и само краищата на пердета ще се припокрият с рамката на прозорците.  По този начин няма да блокират светлината от прозореца и това визуално ще изглежда сякаш имате по-големи прозорци.  

Грешка номер 3: Пердетата

  Много често закупените пердета са твърде къси и не изглеждат добре. Има четири вида дължини на пердета пример тук, които са най-популярни, но ще се спра на два от тях.

  • Лежащи върху пода – да, лежат в буквалния смисъл. Тези завеси обикновено се ушиват с около 10 см по-дълги и по този начин създават един по-спокоен и мек вид на стаята. Лично на мен на са ми фаворит по простата причина, че изисквах голяма поддръжка и всеки път, при отваряне или спускане, трябва да бъдат отново оправени.
  • Докосване до пода  – може би любимият ми вид, но със сигурност не и на шивачите. При този класически вид пердетата докосват пода или се оставят на 1 см над него. Ако пък се притеснявате, че подът ви е крив, тогава едно малко разстояние от 2 см ще замаскира проблема. Този тип завеси са подходящи са за стаи, в които често отваряте завесите си и лесно си застават на мястото.

Няма значение кой от двата варианта ще изберете, но със сигурност избягвайте късите пердета, защото просто не изглежда красиво. С две думи – къси пердета НЕЕЕ.

 

Пране на пердета - как да ги изперем бързо и лесно

В тази статия ще ви разкрием няколко трика, които ще улеснят прането на вашите пердета. Ако ги следвате, прането на пердетата ще е бързо и лесно!

прочети още

Пердета и завеси - как да вземем правилно размерите?

В тази статия ще научите полезни съвети при вземането на размерите за пердета, ширина, дължина, набор.

прочети още

Тенденции в интериорните цветове за есен / зима 2020

Време е за освежаване! Мисля, че на всички ни писна еднообразния и скучен интериор и всеки е готов за нещо ново, свежо, стилно. Ето кои са есенните цветове на 2020 – розово, жълто, зелено и цвят орех!

прочети още

Дамаски за дивани - видове част 2

Често срещан въпрос на клиентите е какви видове дамаски има. Ето за това реших да напиша тази статия, в която ще изброя типовете дамаски.

прочети още

Дамаски за мебели: Видове част 1

Всеки тип плат за тапицерия има свой чар и уникално въздействие. В първата част на тази статия ще научите повече за - памучните дамаски, кожа, полиестерните дамаски и още.

прочети още

3 начина да вкарате розови акценти във вашите стаи

Ако питате едно малко момиченце кой му е любимият цвят се обзалагам че ще каже РОЗОВОООО. Ами ако не сте малко момиченце, а grown independent woman и искате да внесете розови акценти в спалнята / хола, знаете ли как може да го постигнете?

прочети още

Видове щори - част 1

В днешно време в интернет може да намерим информация за абсолютно всичко. Често тази информация обаче не е систематизирана и се губим сред многото редове. В тази статия ще ви представим видовете щори в един по обощен вид.

прочети още

Как да изберем пердета и завеси

Ако прозорците са душата на една стая, то пердетата са още по-важни, защото те придават един финален завършек и оформление на стаята. Но преди да се потопим в света на пердетата и завесите, нека първо уточним разликата между двете.

прочети още

Калъфи за дивани и предимствата им

Искаш да смениш атмосферата на стаята без да заменяш мебелите или си харесваш дивана, но котката го е надрала и не желаеш за закупиш нов? Каквато и да е причината ние имаме решението.

прочети още

7 особености на римските щори

Защо да избера римските щори пред пердета? Хмм, бихме казали, че и двата варианта са много добри, но този път в статията ще се спрем на римските щори и накратко ще обясним тяхната специфика.

прочети още

Идеи за малко жилище

Ако сте от хората с малък апартамент със сигурност знаете важността на светлите цветове. Те отразяват светлината и в резултат на това обемът на стаята визуално се променя. На кратко ще ви дадем няколко насоки при избора на тоналност, тип декоративна мазилка и поддръжка.

прочети още

Само не и това! 5те No-Gos в хола.

Коя е любимата ти стая вкъщи? Нашата със сигурност е всекидневната. Във всеки случай тя си остава класическото място, където удобно можеш да се излегнеш на дивана, гледайки Netflix или с някоя интересна книжка. За да се чувстваш на 100 % компфортно е важно да избереш подходящи мебели. Но това не е толкова лесно, колкото може би си мислиш. Със сигурност има няколко NO-GOS, които е добре да избягваш при панирането на интериора. Някои от тях ще изброим тук:  

прочети още

Стилни идеи за малка баня

Когато става въпрос за малкa баня, подбирането на подходящите мебели за съхранение може да изглежда като невъзможен подвиг.  Проучване сочи, че средностатистическият човек използва между 9 и 15 продукта за лична хигиена всеки ден, а да не говорим за кърпите, почистващите препарати и другите обемести предмети, които често намират място в банята. Всичко това може да удвоим по 2 и повече,  когато споделяте домакинството с партньор или имате семейство.

прочети още