Пердета и завеси - грешки и особености при избора им

Пердета и завеси - грешки и особености при избора им
30 ноември 2022

В тази статия ще изброим няколко често пропускани особености при избора на пердета и завеси и поставянето на корнизите за тях. 

 

Избор на набор

От набора зависи на колко често ще са гънките на плата и крайната цена на плата и ушиването му. Обикновено тънките пердетата са с по-богат набор като например 1:2, 1:2.5, докато завесите са с по-малък 1:1.5.

 

Видове набор:
    • 1:1 - няма набор
    • 1:1.5 - слаб набор, на всеки 1 линеен метър ви трябва 1.5 м плат
    • 1:1.7 - среден набор, на всеки 1 линеен метър ви трябва 1.7 м плат
    • 1:2 - силен набор, на всеки 1 линеен метър ви трябва 2 м плат
    • 1:2.5 - силен набор, на всеки 1 линеен метър ви трябва 2.5 м плат 

 

Особености при избора:
 • Набор и фигури - имайте предвид, че колкото по-голям набор изберете, толкова по-малко ще се виждат фигурите и шарките на плата, ако той не е едноцветен.
 • Набор и пропускливост на светлина - с по-голям набор тънкото перде ще пропуска по-малко светлина. В помещение със северно изложение това със сигурност не е желателно.
 • Взимане на размери - от голяма важност е правилното вземане на височината на пердето/завесата. При по-тежки платове се получава леко увисване и съответно дължината на пердетето ще трябва да е по-малка.  Друга важна особеност е от къде измервате височината - дали е от самия таван до пода или от корниза до пода. Това е важно, за да не се влачи пердето, ако искате то да е с дължина 1-2 пръста от пода.
 • Скъсяване - в зависимост от тежестта на плата, може да се случи, че след закачане пердето да е с 1-2 см по-дълго от желаното. В този случай преместете кукичките на долния ред на перделъка.

 

Избора на правилна дължина

е много важна стъпка в процеса, тъй като от това донякъде зависи цялостната визия на стаята. 

 • Къси пердета - добър избор са, когато например имате радиатор, който не искате да бъде блокиран през зимата или перваз с по-голяма ширина, който евентуално може да пречи на свободното падане на пердето. Също са подходящи, ако например пред тях ще е поставен дивана или масата за хранене със столове (все пак не искате краищата на пердетата да се заплитат в краката ви или в столовете).

 

Къси пердета с маса и столове пред тях

Снимка на наш проект

 

 • До пода - при този класически вид пердетата докосват пода или се оставят на 1-2 см от него. Подходящи са за стаи, чиито прозорци се отварят често, тъй като пердетата лесно застават обратно на мястото си без допълнително наместване. Също така ще ви улеснят при чистене с прахосмукачка и моп.

 

пердета и завеси в крамаво

Снимка на наш проект

 

 • Лежащи върху пода – обикновено се ушиват с около 10 см по-дълги и по този начин създават един по-спокоен и уютен вид на помещението. Важно е да знаете, че този вид дължина изисква по-голяма поддръжка, тъй като всеки път при събиране ще трябва да ги намествате. Също така по-лесно ще се събира прах около тях, което ще налага честото пране.

 

лилави пердета стигащи до пода

Снимка на наш проект

 

Корнизите

местоположението и размера на корнизите заема доста важна част от крайната визия на едно помещение. Трябва добре да прецените следните особености:

 

 • Дължина на корнизите – важно е при избора на дължина да съобразите ширината на прозореца, тъй като не искате рамката на прозорците винаги да се вижда. Добре е да оставите по 15-30 см отстояние от всяка рамка, което ще бъде запълнено от плътните завеси. В идеалният случай дръпнатите завеси ще са изцяло събрани пред стената и така няма да блокират навлизащата светлина от прозореца.

илюстрация на рамка на прозорец и отстояния на корниза от прозоерца

Кредит за илюстрацията: Image by macrovector on Freepik
 • Отстояние от прозореца - при поставянето на PVC релса трябва да прецените на колко см от стената ще бъде закачена, тъй като от това ще зависи дали пердето и завесата ще са плътно допрени до прозореца или ще са с отстояние. 
 • Отстояние от рамката на прозореца при дървени корнизи – за разлика от PVC корнизите, с дървените корнизи имаме повече свобода при избора на височина на поставяне. Съветваме ви добре да обмислите на какво отстояние ще е корниза от рамката на прозореца, тъй като това ще има ефект върху цялостната визия на стаята. Вижте примера по-долу. Поставянето в по-горна точка ще създаде илюзията за пространство и ще направи прозорецът визуално по-голям. Също така ще попречи на накъсването на тънкото перде при отваряне и затваряне на прозореца. Отстоянието може да варира между 10 – 15 см като това е само ориентир, най-добре вие ще прецените как ви харесва.

илюстрация прозореци с зелени завеси

Кредит за илюстрацията: Image by macrovector on Freepik


Дежароса ООД предлага професионално ушиване на пердета и завеси по ваши размери! Заявете сега изработка и внесете уют и настроение във вашите стаи със свежи цветове и разнообразни десени! Повече за услугата прочетете тук.

 

Изпратете запитване на dejarosa@abv.bg 

Дамаски за котки и кучета - как да изберем подходящ плат?

Искате да изберете тъкан, която да е удобна както за вас, така и за вашия любимец и в същото време е издръжлива, лесна за почистване, красива и да се вписва в интериора на стаята?

прочети още

4 съвета за максимално удължаване на живота на градинските мебели

Предпазете градинските дивани и възглавници с тези 4 лесни стъпки

прочети още

Oрганза или воал - каква е разликата?

Каква е разликата между ОРГАНЗА и ВОАЛ? На външен вид двете материи много си приличат, но притежават различни характеристики. Какви са те обобщихме тук.

прочети още

Как да почисим дивана с домашни средства

През годините диванът минава през много препятствия. За да запазим свежестта му максимално дълго, трябва да се грижим за него. В тази статия ви даваме няколко съвети за лесно и бързо почистване.

прочети още

Завеси или римски щори - предимства и недостатъци

Завеси или римски щори? За да улесним избора ви, в тази статия ще ви представим няколко ползи и недостатъци на двата варианта.

прочети още

Идеи за декорация на масата за всеки сезон

Винаги прави впечатление, когато една маса е декорирана добре, с вкус. В тази статия ви предлагаме няколко идеи за декорации за различните сезони.

прочети още

Естествена светлина в спалнята - за и против

Какви ефекти има естествената светлина над човека? Защо да ограничим естествената светлина в спалнята? Защо блекаут пердетата са правилният избор?

прочети още

Цветът на дамаската на дивана - огледало за характера ни

Какво говори за вътрешният ни свят изборът на цвят на дамаската? Има ли универсални дамаски за всяко помещение?

прочети още

Влияе ли материята на завесата върху атмосферата на помещението?

Научете как да постигате различни видове атмосфера у дома с помощта на разнообразната ни селекция от платове за завеси. Приятно четене!

прочети още

Градински възглавници - всичко което трябва да знаем

Искате нови възглавници, но се двоумите какви точно да изберете? В тази статия ще ви представим няколко съвета при избора на възглавници за градината или домашния интериор.

прочети още

Градински възглавници - дунапренени или от пух и дреб?

Един от често задаваните въпроси при нас е каква възглавница да избера: от дунапрен или с пълнеж от пух и дреб? Ако и вие си задавате същия въпрос, ето няколко плюсове и минуси. 

прочети още

Калъф за диван по размери – как става?

Предлагаме ви изработка на частични или цялостни калъфи за дивани – за цяла България! Ето как:

прочети още

Плат за тепицерия vs. плат за завеси

Различни ли са? Устойчивост на триене при дамаските.

прочети още

Пране на пердета у дома - полезни съвети

В тази статия ще ви разкрием няколко трика, които ще улеснят прането на вашите пердета. Ако ги следвате, прането на пердетата ще е бързо и лесно!

прочети още

Приемане на поръчки

Неработни дни 30.07. - 08.08. След 21.07. приети поръчки за градински възглавници ще бъдат издадени най-рано на 15.08.

прочети още

Пердета и завеси - как да вземем правилно размерите?

В тази статия ще научите полезни съвети при вземането на размерите за пердета, ширина, дължина, набор.

прочети още

Тенденции в интериорните цветове за есен / зима 2020

Време е за освежаване! Мисля, че на всички ни писна еднообразния и скучен интериор и всеки е готов за нещо ново, свежо, стилно. Ето кои са есенните цветове на 2020 – розово, жълто, зелено и цвят орех!

прочети още

Дамаски за дивани - видове част 2

Често срещан въпрос на клиентите е какви видове дамаски има. Ето за това реших да напиша тази статия, в която ще изброя типовете дамаски.

прочети още

Дамаски за мебели: Видове част 1

Всеки тип плат за тапицерия има свой чар и уникално въздействие. В първата част на тази статия ще научите повече за - памучните дамаски, кожа, полиестерните дамаски и още.

прочети още

3 начина да вкарате розови акценти във вашите стаи

Ако питате едно малко момиченце кой му е любимият цвят се обзалагам че ще каже РОЗОВОООО. Ами ако не сте малко момиченце, а grown independent woman и искате да внесете розови акценти в спалнята / хола, знаете ли как може да го постигнете?

прочети още

Видове щори - част 1

В днешно време в интернет може да намерим информация за абсолютно всичко. Често тази информация обаче не е систематизирана и се губим сред многото редове. В тази статия ще ви представим видовете щори в един по обощен вид.

прочети още

Как да изберем пердета и завеси

Ако прозорците са душата на една стая, то пердетата са още по-важни, защото те придават един финален завършек и оформление на стаята. Но преди да се потопим в света на пердетата и завесите, нека първо уточним разликата между двете.

прочети още

Калъфи за дивани и предимствата им

Искаш да смениш атмосферата на стаята без да заменяш мебелите или си харесваш дивана, но котката го е надрала и не желаеш за закупиш нов? Каквато и да е причината ние имаме решението.

прочети още

7 особености на римските щори

Защо да избера римските щори пред пердета? Хмм, бихме казали, че и двата варианта са много добри, но този път в статията ще се спрем на римските щори и накратко ще обясним тяхната специфика.

прочети още

Идеи за малко жилище

Ако сте от хората с малък апартамент със сигурност знаете важността на светлите цветове. Те отразяват светлината и в резултат на това обемът на стаята визуално се променя. На кратко ще ви дадем няколко насоки при избора на тоналност, тип декоративна мазилка и поддръжка.

прочети още

Само не и това! 5те No-Gos в хола.

Коя е любимата ти стая вкъщи? Нашата със сигурност е всекидневната. Във всеки случай тя си остава класическото място, където удобно можеш да се излегнеш на дивана, гледайки Netflix или с някоя интересна книжка. За да се чувстваш на 100 % компфортно е важно да избереш подходящи мебели. Но това не е толкова лесно, колкото може би си мислиш. Със сигурност има няколко NO-GOS, които е добре да избягваш при панирането на интериора. Някои от тях ще изброим тук:  

прочети още

Стилни идеи за малка баня

Когато става въпрос за малкa баня, подбирането на подходящите мебели за съхранение може да изглежда като невъзможен подвиг.  Проучване сочи, че средностатистическият човек използва между 9 и 15 продукта за лична хигиена всеки ден, а да не говорим за кърпите, почистващите препарати и другите обемести предмети, които често намират място в банята. Всичко това може да удвоим по 2 и повече,  когато споделяте домакинството с партньор или имате семейство.

прочети още
'; var disqus_config = function () { this.language = "bg"; }; $('#gs-news-comments').append('


'); (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();