Как да изберем пердета и завеси

Как да изберем пердета и завеси
20 август 2020

За разлика от завесите,  които са с по-плътни материи като например жакард, пердета са изработени от тънки полупрозрачни материи и се поставят по-скоро с декоративна цел. Но разбира се плътността им също не пречи да ви предпазят от хорските погледи.  

Има различни варианти на пердета и завеси на пазара. Може да си купите готови пердета или да закупите плат за пердета, който може да оставите за изработка в някое шивашко ателие. На пазара ще откриете най-разнообразни модели с различни ширини, височини, материали, форми, цветове и текстури, които ще придадат стил и настроение във всяка стая. В тази статия ще изброим няколко важни точки, които трябва да вземете в предвид при избора на пердета и завеси!

 

  1. Пердета или завеси

В това отношение има различни комбинации – тънки пердета, тънко перде и щора, тънка и плътна завеса или само плътна завеса – изборът е ваш. Някои от нещата, които обаче трябва да предвидите, са изложението на жилището ви, етажа, междублоковото пространство.  От всички тези фактори зависи количеството слънчева светлина, което ще навлиза в стаята ви, и на базата на това ще може да прецените кой вариант е най-удачен за вашата стая. Ако имате жилище например на 8-мия етаж тънките пердета със сигурност няма да са от първа необходимост, но ако допълват интериора why not?

 

  1. Дизайн

Любимата ни част! Тук идва ред на избора на цветове, текстурите и шарките на пердетата и завесите. Ако желаете завесите да са основния акцент в стаята, то бъдете смели – изберете завеси на цветя или фигури. Съчетайте цветовете им с някои детайли от стаята ви като например възглавниците, цветът на дивана или покривките. А когато избирате тънки пердета се ориентирайте към по-светли цветове и тънки материи като воал, органза, мрежа. Те ще придадат допълнителна свежест на стаята и в същото време няма излишно да я натоварват. И като говорим за материи това е следващата ни точка.

 

  1. Материя

Лен, памук, коприна, полиестер – има различни материи и всяка от тях е уникална сама по себе си. При избора на пердета обаче трябва да се съобразите с качествата им. Ако не желаете всяка седмица да гладите пердето си, може би памукът не е най-подходящата материя за вас, защото лесно се намачква. А например ако искате пердето ви да пада леко и небрежно, то воалът ще перфектния избор. Също така трябва да се съобразите отново със слънчевата светлина. Някои от платове за пердета няма да издържат постоянната слънчева светлина на южния ви апартамент, което ще доведе до бързото им избеляване и скъсване.

 

  1. Дължина – видове дължини

Дължината е доста важна точка при закупуването / изработката на пердета или завеси, защото тя ще допринесе за цялостната визия на стаята.  Сред популярните са пердета лежащи върху пода или пердета, докосващи пода. Първият вид със сигурност не ни е от любимите, защото са по-трудни за поддръжка – мачкат се и се зацапват много по-бързо тъй като събират целия прах от пода. Вторият вариант е доста често срещан – пердетата докосват пода или се оставят на 1 -2 см разстояние от него. Някои хора предпочитат завесите да с дължина достигаща до перваза или свършващи до радиатора. Тази дължина е може би най-подходяща за пердета за кухня.

 

Ако изпитвате затруднения при избора на пердета и завеси, не знаете как да измерите или какъв набор да изберете, винаги може да се обърнете към нас. Нашите консултанти с удоволствие ще ви разяснят всички подробности.

 

 

 

 

Тенденции в интериорните цветове за есен / зима 2020

С наближаването на есента и зимата, все повече от нас ще започнат да приветстват семейството и приятелите си обратно в домовете си след тежките месеци, които прекарахме на закрито през карантина, заключени между четирите стени на малките ни апартаменти. Време е за освежаване! Мисля, че на всички ни писна еднообразния и скучен интериор и всеки е готов за нещо ново, свежо, стилно. Ето кои са есенните цветове на 2020 – розово, жълто, зелено и цвят орех!

прочети още

Видове щори - част 1

В днешно време в интернет може да намерим информация за абсолютно всичко. Често тази информация обаче не е систематизирана и се губим сред многото редове. В тази статия ще ви представим видовете щори в един по обощен вид.

прочети още

3 начина да вкарате розови акценти във вашите стаи

Ако питате едно малко момиченце кой му е любимият цвят се обзалагам че ще каже РОЗОВОООО. Ами ако не сте малко момиченце, а grown independent woman и искате да внесете розови акценти в спалнята / хола, знаете ли как може да го постигнете?

прочети още

Видове дамаски за мека мебел част 2

Често срещан въпрос на клиентите е какви видове дамаски има. Ето за това реших да напиша тази статия, в която ще изброя типовете дамаски.

прочети още

Калъфи за дивани и предимствата им

Искаш да смениш атмосферата на стаята без да заменяш мебелите или си харесваш дивана, но котката го е надрала и не желаеш за закупиш нов? Каквато и да е причината ние имаме решението.

прочети още

7 особености на римските щори

Защо да избера римските щори пред пердета? Хмм, бихме казали, че и двата варианта са много добри, но този път в статията ще се спрем на римските щори и накратко ще обясним тяхната специфика.

прочети още

Идеи за малко жилище

Ако сте от хората с малък апартамент със сигурност знаете важността на светлите цветове. Те отразяват светлината и в резултат на това обемът на стаята визуално се променя. На кратко ще ви дадем няколко насоки при избора на тоналност, тип декоративна мазилка и поддръжка.

прочети още

Само не и това! 5те No-Gos в хола.

Коя е любимата ти стая вкъщи? Нашата със сигурност е всекидневната. Във всеки случай тя си остава класическото място, където удобно можеш да се излегнеш на дивана, гледайки Netflix или с някоя интересна книжка. За да се чувстваш на 100 % компфортно е важно да избереш подходящи мебели. Но това не е толкова лесно, колкото може би си мислиш. Със сигурност има няколко NO-GOS, които е добре да избягваш при панирането на интериора. Някои от тях ще изброим тук:  

прочети още

Стилни идеи за малка баня

Когато става въпрос за малкa баня, подбирането на подходящите мебели за съхранение може да изглежда като невъзможен подвиг.  Проучване сочи, че средностатистическият човек използва между 9 и 15 продукта за лична хигиена всеки ден, а да не говорим за кърпите, почистващите препарати и другите обемести предмети, които често намират място в банята. Всичко това може да удвоим по 2 и повече,  когато споделяте домакинството с партньор или имате семейство.

прочети още