7 особености на римските щори

7 особености на римските щори
18 декември 2019

   Защо да избера римските щори пред пердета? Хмм, бихме казали, че и двата варианта са много добри, но този път в статията ще се спрем на римските щори и накратко ще обясним тяхната специфика.

   Римските щори са все по срещани в модерния домашен интериор. С елегантния си дизайн, те правят дома по-стилен. Пастелните светли тонове създават усещане за уют и топлина. За изработката може да се използват различни по състав тъкани – както плътни, така и леки, ефирни и полупрозрачни материи.

  1. Видове римски щори

  Има няколко вида римски щори. Единия от тях е с механизъм, който прилепя щората плътно за прозореца и не позволява нейното разместване. Вторият вариант е с поставяне на механизъм, който отделя щората на няколко сантиметра от прозореца. Важно е да прецените кой тип римски щори е по-подходящ, защото отваряне на прозореца на 90 градуса и сблъсък със стената, може да доведе до счупване на държачите.

  1. Взимането на размери

 Друга особеност при римските щори е правилното взимане на размерите. За да покрият стъклопакета, трябва да се отпуснат 2- 3 см отстрани. Това ще предотврати пропускането на слънчева светлина между стъклото и щората. При вдигане на щората, платът се надипля до определена позиция. Съветваме ви, когато поставите щорите да ги оставите надиплени за 2- 3 денонощия, за да се оформят гънките по-добре.

  1. Регулиране на щората

 Особеност има и при събирането и спускането на щората, но както се казва „всяко нещо си има чалъм“. Има два начина – с помощта на PVC синджир или с въженце. За да вдигнете римската щора, трябва да дръпнете предната част на въженцето за управление надолу и по дължината на текстила. Когато достигнете желаната позиция, го пуснете. За да спуснете щората дръпнете рязко въженцето към вас и щората ще започне да се спуска. При щори с PVC синджир няма особености – за вдигане дърпате надолу предната му част, за спускане задната.

  1. Фиброшипове, Г-планки

 За да изглеждат римските щори оптично на едно ниво, фиброшиповете трябва да са поставени правилно. Има различни видове фиброшипове като например безшевни, пластмасови, алуминиеви. Цените варират от 1, 2 до 6 лв в зависимост от къде ще ги закупите. Обикновено при покупка на готови римски щори са включени в комплекта, така че не трябва да се притеснявате кои точно ще са ви нужни.  Ако ще поставяте римски щори на отваряем прозорец е важно да сложите и Г-планки, които ще прикрепят щората за дограмата. При отваряне щората няма да падне, а ще се движи вертикално с прозореца и ще предотврати блъскането.

 

  1. Плътност

 Римските щори са подходящи за всеки тип прозорец с изключение на плъзгащи или алпийски. В зависимост колко светлина искате да допуснете в стаята, може да си поръчате римски щори с различна плътност. Може да използвате тънък текстил като например перде EFES, POLO от колекция ни RED, с който леко ще се скриете от съседските погледи, или по-плътен като например BLACKOUT, IBIZA от колекция TURQUOISE

  1. Почистване

  Механизмът осигурява лесен демонтаж на текстила за почистване и подмяна. Важно при римските щори е правилното почистване на текстила. За да приготвите текстилната материя от щората за пране, е необходимо да освободите всички ходещи халки в задната страна на плата и кордата, преминаваща през тях. След това отлепете внимателно велкрото от носещата греда, извадете всички метални профили от джобовете на плата и издърпайте фиброшиповете от силиконовата лента, в която са положени. Не е подходящо сушенето в сушилня на високи градуси, защото това нарушава текстурата на текстила и може да доведе до усукване на щората. Ако се събере прах по текстила, може да го почистите с мека четка. За да не се объркате при обратното поставяне, може да си оставите една от щорите закачена и да я използвате за образец.

  1. Проблеми при вдигане/спускане

Ако случайно при вдигане, щората се усуче или двата и края не се движат равномерно, трябва да отпуснете/повдигнете въженцата, които са поставени отзад на щората. Отпускането става от долния край на въженцето, който е завързан за PVC кръгчета.

 

Дамаски за котки и кучета - как да изберем подходящ плат?

Искате да изберете тъкан, която да е удобна както за вас, така и за вашия любимец и в същото време е издръжлива, лесна за почистване, красива и да се вписва в интериора на стаята?

прочети още

Пердета и завеси - грешки и особености при избора им

На каква височина да поставя корнизите за пердета? Какви видове дължини на пердета и завеси има и какви са особеностите им? Отговори ще намерите тук, приятно четене.

прочети още

4 съвета за максимално удължаване на живота на градинските мебели

Предпазете градинските дивани и възглавници с тези 4 лесни стъпки

прочети още

Oрганза или воал - каква е разликата?

Каква е разликата между ОРГАНЗА и ВОАЛ? На външен вид двете материи много си приличат, но притежават различни характеристики. Какви са те обобщихме тук.

прочети още

Как да почисим дивана с домашни средства

През годините диванът минава през много препятствия. За да запазим свежестта му максимално дълго, трябва да се грижим за него. В тази статия ви даваме няколко съвети за лесно и бързо почистване.

прочети още

Завеси или римски щори - предимства и недостатъци

Завеси или римски щори? За да улесним избора ви, в тази статия ще ви представим няколко ползи и недостатъци на двата варианта.

прочети още

Идеи за декорация на масата за всеки сезон

Винаги прави впечатление, когато една маса е декорирана добре, с вкус. В тази статия ви предлагаме няколко идеи за декорации за различните сезони.

прочети още

Естествена светлина в спалнята - за и против

Какви ефекти има естествената светлина над човека? Защо да ограничим естествената светлина в спалнята? Защо блекаут пердетата са правилният избор?

прочети още

Цветът на дамаската на дивана - огледало за характера ни

Какво говори за вътрешният ни свят изборът на цвят на дамаската? Има ли универсални дамаски за всяко помещение?

прочети още

Влияе ли материята на завесата върху атмосферата на помещението?

Научете как да постигате различни видове атмосфера у дома с помощта на разнообразната ни селекция от платове за завеси. Приятно четене!

прочети още

Градински възглавници - всичко което трябва да знаем

Искате нови възглавници, но се двоумите какви точно да изберете? В тази статия ще ви представим няколко съвета при избора на възглавници за градината или домашния интериор.

прочети още

Градински възглавници - дунапренени или от пух и дреб?

Един от често задаваните въпроси при нас е каква възглавница да избера: от дунапрен или с пълнеж от пух и дреб? Ако и вие си задавате същия въпрос, ето няколко плюсове и минуси. 

прочети още

Калъф за диван по размери – как става?

Предлагаме ви изработка на частични или цялостни калъфи за дивани – за цяла България! Ето как:

прочети още

Плат за тепицерия vs. плат за завеси

Различни ли са? Устойчивост на триене при дамаските.

прочети още

Пране на пердета у дома - полезни съвети

В тази статия ще ви разкрием няколко трика, които ще улеснят прането на вашите пердета. Ако ги следвате, прането на пердетата ще е бързо и лесно!

прочети още

Приемане на поръчки

Неработни дни 30.07. - 08.08. След 21.07. приети поръчки за градински възглавници ще бъдат издадени най-рано на 15.08.

прочети още

Пердета и завеси - как да вземем правилно размерите?

В тази статия ще научите полезни съвети при вземането на размерите за пердета, ширина, дължина, набор.

прочети още

Тенденции в интериорните цветове за есен / зима 2020

Време е за освежаване! Мисля, че на всички ни писна еднообразния и скучен интериор и всеки е готов за нещо ново, свежо, стилно. Ето кои са есенните цветове на 2020 – розово, жълто, зелено и цвят орех!

прочети още

Дамаски за дивани - видове част 2

Често срещан въпрос на клиентите е какви видове дамаски има. Ето за това реших да напиша тази статия, в която ще изброя типовете дамаски.

прочети още

Дамаски за мебели: Видове част 1

Всеки тип плат за тапицерия има свой чар и уникално въздействие. В първата част на тази статия ще научите повече за - памучните дамаски, кожа, полиестерните дамаски и още.

прочети още

3 начина да вкарате розови акценти във вашите стаи

Ако питате едно малко момиченце кой му е любимият цвят се обзалагам че ще каже РОЗОВОООО. Ами ако не сте малко момиченце, а grown independent woman и искате да внесете розови акценти в спалнята / хола, знаете ли как може да го постигнете?

прочети още

Видове щори - част 1

В днешно време в интернет може да намерим информация за абсолютно всичко. Често тази информация обаче не е систематизирана и се губим сред многото редове. В тази статия ще ви представим видовете щори в един по обощен вид.

прочети още

Как да изберем пердета и завеси

Ако прозорците са душата на една стая, то пердетата са още по-важни, защото те придават един финален завършек и оформление на стаята. Но преди да се потопим в света на пердетата и завесите, нека първо уточним разликата между двете.

прочети още

Калъфи за дивани и предимствата им

Искаш да смениш атмосферата на стаята без да заменяш мебелите или си харесваш дивана, но котката го е надрала и не желаеш за закупиш нов? Каквато и да е причината ние имаме решението.

прочети още

Идеи за малко жилище

Ако сте от хората с малък апартамент със сигурност знаете важността на светлите цветове. Те отразяват светлината и в резултат на това обемът на стаята визуално се променя. На кратко ще ви дадем няколко насоки при избора на тоналност, тип декоративна мазилка и поддръжка.

прочети още

Само не и това! 5те No-Gos в хола.

Коя е любимата ти стая вкъщи? Нашата със сигурност е всекидневната. Във всеки случай тя си остава класическото място, където удобно можеш да се излегнеш на дивана, гледайки Netflix или с някоя интересна книжка. За да се чувстваш на 100 % компфортно е важно да избереш подходящи мебели. Но това не е толкова лесно, колкото може би си мислиш. Със сигурност има няколко NO-GOS, които е добре да избягваш при панирането на интериора. Някои от тях ще изброим тук:  

прочети още

Стилни идеи за малка баня

Когато става въпрос за малкa баня, подбирането на подходящите мебели за съхранение може да изглежда като невъзможен подвиг.  Проучване сочи, че средностатистическият човек използва между 9 и 15 продукта за лична хигиена всеки ден, а да не говорим за кърпите, почистващите препарати и другите обемести предмети, които често намират място в банята. Всичко това може да удвоим по 2 и повече,  когато споделяте домакинството с партньор или имате семейство.

прочети още
'; var disqus_config = function () { this.language = "bg"; }; $('#gs-news-comments').append('


'); (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();