7 особености на римските щори

7 особености на римските щори
18 декември 2019

   Защо да избера римските щори пред пердета? Хмм, бихме казали, че и двата варианта са много добри, но този път в статията ще се спрем на римските щори и накратко ще обясним тяхната специфика.

   Римските щори са все по срещани в модерния домашен интериор. С елегантния си дизайн, те правят дома по-стилен. Пастелните светли тонове създават усещане за уют и топлина. За изработката може да се използват различни по състав тъкани – както плътни, така и леки, ефирни и полупрозрачни материи.

  1. Видове римски щори

  Има няколко вида римски щори. Единия от тях е с механизъм, който прилепя щората плътно за прозореца и не позволява нейното разместване. Вторият вариант е с поставяне на механизъм, който отделя щората на няколко сантиметра от прозореца. Важно е да прецените кой тип римски щори е по-подходящ, защото отваряне на прозореца на 90 градуса и сблъсък със стената, може да доведе до счупване на държачите.

  1. Взимането на размери

 Друга особеност при римските щори е правилното взимане на размерите. За да покрият стъклопакета, трябва да се отпуснат 2- 3 см отстрани. Това ще предотврати пропускането на слънчева светлина между стъклото и щората. При вдигане на щората, платът се надипля до определена позиция. Съветваме ви, когато поставите щорите да ги оставите надиплени за 2- 3 денонощия, за да се оформят гънките по-добре.

  1. Регулиране на щората

 Особеност има и при събирането и спускането на щората, но както се казва „всяко нещо си има чалъм“. Има два начина – с помощта на PVC синджир или с въженце. За да вдигнете римската щора, трябва да дръпнете предната част на въженцето за управление надолу и по дължината на текстила. Когато достигнете желаната позиция, го пуснете. За да спуснете щората дръпнете рязко въженцето към вас и щората ще започне да се спуска. При щори с PVC синджир няма особености – за вдигане дърпате надолу предната му част, за спускане задната.

  1. Фиброшипове, Г-планки

 За да изглеждат римските щори оптично на едно ниво, фиброшиповете трябва да са поставени правилно. Има различни видове фиброшипове като например безшевни, пластмасови, алуминиеви. Цените варират от 1, 2 до 6 лв в зависимост от къде ще ги закупите. Обикновено при покупка на готови римски щори са включени в комплекта, така че не трябва да се притеснявате кои точно ще са ви нужни.  Ако ще поставяте римски щори на отваряем прозорец е важно да сложите и Г-планки, които ще прикрепят щората за дограмата. При отваряне щората няма да падне, а ще се движи вертикално с прозореца и ще предотврати блъскането.

 

  1. Плътност

 Римските щори са подходящи за всеки тип прозорец с изключение на плъзгащи или алпийски. В зависимост колко светлина искате да допуснете в стаята, може да си поръчате римски щори с различна плътност. Може да използвате тънък текстил като например перде EFES, POLO от колекция ни RED, с който леко ще се скриете от съседските погледи, или по-плътен като например BLACKOUT, IBIZA от колекция TURQUOISE

  1. Почистване

  Механизмът осигурява лесен демонтаж на текстила за почистване и подмяна. Важно при римските щори е правилното почистване на текстила. За да приготвите текстилната материя от щората за пране, е необходимо да освободите всички ходещи халки в задната страна на плата и кордата, преминаваща през тях. След това отлепете внимателно велкрото от носещата греда, извадете всички метални профили от джобовете на плата и издърпайте фиброшиповете от силиконовата лента, в която са положени. Не е подходящо сушенето в сушилня на високи градуси, защото това нарушава текстурата на текстила и може да доведе до усукване на щората. Ако се събере прах по текстила, може да го почистите с мека четка. За да не се объркате при обратното поставяне, може да си оставите една от щорите закачена и да я използвате за образец.

  1. Проблеми при вдигане/спускане

Ако случайно при вдигане, щората се усуче или двата и края не се движат равномерно, трябва да отпуснете/повдигнете въженцата, които са поставени отзад на щората. Отпускането става от долния край на въженцето, който е завързан за PVC кръгчета.

 

Калъфи за дивани и предимствата им

Искаш да смениш атмосферата на стаята без да заменяш мебелите или си харесваш дивана, но котката го е надрала и не желаеш за закупиш нов? Каквато и да е причината ние имаме решението.

прочети още

Идеи за малко жилище

Ако сте от хората с малък апартамент със сигурност знаете важността на светлите цветове. Те отразяват светлината и в резултат на това обемът на стаята визуално се променя. На кратко ще ви дадем няколко насоки при избора на тоналност, тип декоративна мазилка и поддръжка.

прочети още

Само не и това! 5те No-Gos в хола.

Коя е любимата ти стая вкъщи? Нашата със сигурност е всекидневната. Във всеки случай тя си остава класическото място, където удобно можеш да се излегнеш на дивана, гледайки Netflix или с някоя интересна книжка. За да се чувстваш на 100 % компфортно е важно да избереш подходящи мебели. Но това не е толкова лесно, колкото може би си мислиш. Със сигурност има няколко NO-GOS, които е добре да избягваш при панирането на интериора. Някои от тях ще изброим тук:  

прочети още

Стилни идеи за малка баня

Когато става въпрос за малкa баня, подбирането на подходящите мебели за съхранение може да изглежда като невъзможен подвиг.  Проучване сочи, че средностатистическият човек използва между 9 и 15 продукта за лична хигиена всеки ден, а да не говорим за кърпите, почистващите препарати и другите обемести предмети, които често намират място в банята. Всичко това може да удвоим по 2 и повече,  когато споделяте домакинството с партньор или имате семейство.

прочети още