Видове дамаски за мека мебел част 2

Видове дамаски за мека мебел част 2
4 юли 2020

 

  1. Коприна

Коприната е еднa от най-луксозните и най-скъпи естествени влакна. Коприната е достойна инвестиция за райони, които имат официален декор. Ако се погрижите, коприната може да бъде доста дълготрайна инвестиция. Известна с несравним блясък и мекота, коприната оглавява класацията на луксозната материя.

    8.Aкрил

Акрилът е синтетично влакно, което често се използва като тапицерия. Използва се и в различни смеси. Акрилът имитира вълна. Предлага се в редица ярки цветове, които правят акрилнaте мека мебел перфектно допълнение към неформалните места за сядане.

  1. Лен

Ленът е естествено влакно, което произхожда от лененото растение. Това е един от най-популярните и достъпни платове за тапицерия, които се използват днес. Често се смесва със синтетични влакна, за да подобри характеристиките си.

  1. Кадифе

Кадифето е една от най-красивите, най-елегантните и най-атрактивните материи. Меката мебел с кадифе изглежда стилно и красиво. Кадифето със сигурност ще трансформира всеки интериор почти мигновено.

  1. Юта

Юта е мрежа тип зебло и произхожда от Бангладеш и Индия. Първоначално е използван за изработка на рогозки и въжета. Юта не е много често използвана като тапицерия, но е доста подходяща за тапицерия на столове в домакинства с котки.

  1. Шенил

Chenille на френски означава гъсеница. Това е супер мека, естествено получена материя. Шенилът е много разтеглива материя, което означава, че е необходима подложка. Материалът и текстурата наподобяват кадифе. Това са тъкани със сложни рисунки. Шенилът е по-евтин от велура, чието производствените е по-сложно и по-скъпо. Значително предимство на шенила е това, че може да се произведе в повече цветови гами. Шенилът може да се използва в комбинация с жакард. Качественият шенил е устойчив на износване. Той е от средната ценова категория дамаски.

  1. Букле

 Буклето е както прежда, така и плат, изработен от нея. Вълната често се смесва с други естествени влакна (памук, лен, бамбук и коприна), за да се даде контраст / текстура и със синтетика за устойчивост / здравина (полиамид и вискоза). Примките на повърхността на буклето могат да варират от малки кръгчета до много по-големи къдрици, придаващи разнообразие от външен вид и употреба на материала.

  1. Велур

Велурът е вид кожа, изработена от долната страна на животинската кожа, придаваща й мека повърхност. Обикновено велурът се изработва от агнешка кожа, но се прави и от други видове животни, включително кози, прасета, телета и елени. Велурът е по-мек, по-тънък и не толкова здрав, колкото традиционната кожа.

  1. Жакард

Жакардовият текстил е изтъкан на механичен стан, изобретен от Жозеф Мари Жакард.

Жакардът е тип тъкане, а не вид материал. При производството на жакардовите дамаски се смесват различни прежди, които образуват предварително избрана шарка. Вторият вариант за производство е изтъкаване на едноцветен плат върху, които може да се напечатат фигури с помощта на гореща преса. Жакардовите дамаски произведени чрез преплитане на нишки е по-издръжлив и е добър избор при закупуването на дамаска.

Калъфи за дивани и предимствата им

Искаш да смениш атмосферата на стаята без да заменяш мебелите или си харесваш дивана, но котката го е надрала и не желаеш за закупиш нов? Каквато и да е причината ние имаме решението.

прочети още

7 особености на римските щори

Защо да избера римските щори пред пердета? Хмм, бихме казали, че и двата варианта са много добри, но този път в статията ще се спрем на римските щори и накратко ще обясним тяхната специфика.

прочети още

Идеи за малко жилище

Ако сте от хората с малък апартамент със сигурност знаете важността на светлите цветове. Те отразяват светлината и в резултат на това обемът на стаята визуално се променя. На кратко ще ви дадем няколко насоки при избора на тоналност, тип декоративна мазилка и поддръжка.

прочети още

Само не и това! 5те No-Gos в хола.

Коя е любимата ти стая вкъщи? Нашата със сигурност е всекидневната. Във всеки случай тя си остава класическото място, където удобно можеш да се излегнеш на дивана, гледайки Netflix или с някоя интересна книжка. За да се чувстваш на 100 % компфортно е важно да избереш подходящи мебели. Но това не е толкова лесно, колкото може би си мислиш. Със сигурност има няколко NO-GOS, които е добре да избягваш при панирането на интериора. Някои от тях ще изброим тук:  

прочети още

Стилни идеи за малка баня

Когато става въпрос за малкa баня, подбирането на подходящите мебели за съхранение може да изглежда като невъзможен подвиг.  Проучване сочи, че средностатистическият човек използва между 9 и 15 продукта за лична хигиена всеки ден, а да не говорим за кърпите, почистващите препарати и другите обемести предмети, които често намират място в банята. Всичко това може да удвоим по 2 и повече,  когато споделяте домакинството с партньор или имате семейство.

прочети още