Влияе ли материята на завесата върху атмосферата на помещението?

Влияе ли материята на завесата върху атмосферата на помещението?
23 септември 2021

За едно помещение завесата е като калейдоскоп – тя е инструмент, който може да се използва да създаде всевъзможни ефекти като главен участник тук е светлината. Целта на този текст е да служи като кратък инструктаж за постигане на различните видове атмосфера, които могат да бъдат създадени с помощта на разнообразната ни селекция от платове за завеси.

 

Как различните платове се отразяват на помещението

 

Завесата за един човек много често е начин за ограничаване на видимостта към едно помещение. Но ако се използва подобаващо, тя може да направи много повече за вас и атмосферата в една стая, отколкото да е просто разделение между външно от вътрешно.

 

Отразяват светлината

Най-основното приложение на много завеси е това да отразяват светлината и да предпазват жилището от вредната и разрушителна сила на слънчевите UV лъчи. Това се постига като се ползват по-плътни завеси с двустранно прешиване на два отделни слоя с тъмни цветове.

Подобен вид ползване не е никак излишен, особено за живот в града, в който винаги има някакъв източник на външна светлина дори през нощта. Ако ви е трудно да заспите докато сте в града, има голяма вероятност светлинното и шумово замърсяване да имат ефект над способността ви да навлезете в REM режим на спане.

 

Запазват топлината

Както знаем, слънчевите лъчи носят със себе си и топлина. Тази топлина има своя ефект над всичко, което докосне и в това число и вашите завеси.

През зимата, когато слънчевата светлина е ограничена а топлотата в стаята е по-малко от желаното, едни плътни и добре изтъкани завеси могат повече от спокойно да запазят голяма част от топлината на и без това ограничената дневна светлина.

През лятото тази топлина остава в завесите, като много малка част бива отразена обратно в околната среда, което е страхотно, особено ако в стаята има работещ климатик. Така вашето помещение ще остане по-хладно с използването на значително по-малко електроенергия.

 

Оцветяват слънчевите лъчи

 

По-тънките завеси от полупрозрачни платове играят ролята на светлинен филтър, който оцветява не само лъчите светлина, но и цялата стая. Ако вашето помещение е с по-светли стени, ефектът на калейдескопичното разпределение на светлината ще е изключително осезаем за вас.

Колкото по-нежни са цветовете, толкова по-видима е разликата в атмосферата на едно помещение. Такава игра със светлината, сенките и различните цветове, които те могат да създадат, възпитава у човек едно усещане за постоянна хармония и спокойствие.

Подобни завеси са доста идейна добавка към стаята на едно дете, тъй като именно малките могат да оценят променящите се цветове, макар и да не разбират напълно защо това се случва.

 

Слънчеви лъчи

 

 

Създават усещане за завършеност

Само след сваляне на завесите за пране, можете наистина да оцените това точно колко добре служат те за създаването на усещането на уют и тотална завършеност на помещението. Избраните от вас продукти на Dejarosa.com, са с по-фина изработка.

Затова и тяхното присъствие във вертикалното пространство на една стая много добре ограничават светлината без да задушават погледа ни.

Усещането за пълнота е доста първично и първоначално чувство, тъй като първата ни среща с него е още в невръстните ни години, при прегръдка от майка, баща или близък роднина. Това чувство на безопасност предразполага към по-дълбоко отпочиване през нощта.

Хубавото е, че когато имате нужда да се почувствате по-свежи или свободни, винаги е възможно да се дръпнат завесите и да се освободи това визуално и физическо пространство. Дори и да изберете продукти от нашата селекция LINEN LIFE 1, вие пак ще имате достъп до чувството на уют, въпреки чувствително по-ниската плътност на плата.

 

Служат за 100% затъмняване 

За много от нашите клиенти, завесите за затъмняване са въпрос на спокойствие. Плътността на един плат може да се потвърди и с поглед, тоест окото няма да излъже ръката за това, което тя ще усети при допир до материята.

Затъмняването на стая със завеса е олицетворението на пълен контрол над личното пространство и именно това усещане на контрол приканва един човек към спокойствие. Тези завеси имат своята роля и през деня, тъй като блокират пряката слънчева светлина (ефектите от това споменахме в по-горна точка).

Възможността на една завеса да не допуска светлина до помещението се характеризира с нейната плътност. Това усещане на плътност има и първични оттенъци, тъй като отразяват нашата природна боязливост от невидимото и непонятното – с наличието на солидна завеса, ние можем да загърбим тази несигурност и да се чувстваме свободни.

 

 

Действат като въздушен филтър

Присъствието на голяма платнена завеса в едно помещение често действа и като въздушен филтър, който залавя прах и други летливи частици. Това означава, че самите завеси, с колкото и луксозен и изискан десент да са, изискват поддръжка и изпиране поне 2 пъти в годината.

Това, че филтрират въздушните потоци, минаващи през тях, има и позитивно отражение за качеството на въздуха. Когато дишаме чист въздух, нашето тяло реагира по позитивен и доста ободряващ начин – атмосферата се подобрява в буквален смисъл и усещането за свежест допринася за приятното усещане в едно помещение.

Екипът на Dejarosa.com с радост би ви консултирал, за да направите правилен и напълно информиран избор за материал, от който да се произведе в последствие вашата завеса, дължина и дори десен. Свържете се с нас за повече информация!

 

Дамаски за котки и кучета - как да изберем подходящ плат?

Искате да изберете тъкан, която да е удобна както за вас, така и за вашия любимец и в същото време е издръжлива, лесна за почистване, красива и да се вписва в интериора на стаята?

прочети още

Пердета и завеси - грешки и особености при избора им

На каква височина да поставя корнизите за пердета? Какви видове дължини на пердета и завеси има и какви са особеностите им? Отговори ще намерите тук, приятно четене.

прочети още

4 съвета за максимално удължаване на живота на градинските мебели

Предпазете градинските дивани и възглавници с тези 4 лесни стъпки

прочети още

Oрганза или воал - каква е разликата?

Каква е разликата между ОРГАНЗА и ВОАЛ? На външен вид двете материи много си приличат, но притежават различни характеристики. Какви са те обобщихме тук.

прочети още

Как да почисим дивана с домашни средства

През годините диванът минава през много препятствия. За да запазим свежестта му максимално дълго, трябва да се грижим за него. В тази статия ви даваме няколко съвети за лесно и бързо почистване.

прочети още

Завеси или римски щори - предимства и недостатъци

Завеси или римски щори? За да улесним избора ви, в тази статия ще ви представим няколко ползи и недостатъци на двата варианта.

прочети още

Идеи за декорация на масата за всеки сезон

Винаги прави впечатление, когато една маса е декорирана добре, с вкус. В тази статия ви предлагаме няколко идеи за декорации за различните сезони.

прочети още

Естествена светлина в спалнята - за и против

Какви ефекти има естествената светлина над човека? Защо да ограничим естествената светлина в спалнята? Защо блекаут пердетата са правилният избор?

прочети още

Цветът на дамаската на дивана - огледало за характера ни

Какво говори за вътрешният ни свят изборът на цвят на дамаската? Има ли универсални дамаски за всяко помещение?

прочети още

Градински възглавници - всичко което трябва да знаем

Искате нови възглавници, но се двоумите какви точно да изберете? В тази статия ще ви представим няколко съвета при избора на възглавници за градината или домашния интериор.

прочети още

Градински възглавници - дунапренени или от пух и дреб?

Един от често задаваните въпроси при нас е каква възглавница да избера: от дунапрен или с пълнеж от пух и дреб? Ако и вие си задавате същия въпрос, ето няколко плюсове и минуси. 

прочети още

Калъф за диван по размери – как става?

Предлагаме ви изработка на частични или цялостни калъфи за дивани – за цяла България! Ето как:

прочети още

Плат за тепицерия vs. плат за завеси

Различни ли са? Устойчивост на триене при дамаските.

прочети още

Пране на пердета у дома - полезни съвети

В тази статия ще ви разкрием няколко трика, които ще улеснят прането на вашите пердета. Ако ги следвате, прането на пердетата ще е бързо и лесно!

прочети още

Приемане на поръчки

Неработни дни 30.07. - 08.08. След 21.07. приети поръчки за градински възглавници ще бъдат издадени най-рано на 15.08.

прочети още

Пердета и завеси - как да вземем правилно размерите?

В тази статия ще научите полезни съвети при вземането на размерите за пердета, ширина, дължина, набор.

прочети още

Тенденции в интериорните цветове за есен / зима 2020

Време е за освежаване! Мисля, че на всички ни писна еднообразния и скучен интериор и всеки е готов за нещо ново, свежо, стилно. Ето кои са есенните цветове на 2020 – розово, жълто, зелено и цвят орех!

прочети още

Дамаски за дивани - видове част 2

Често срещан въпрос на клиентите е какви видове дамаски има. Ето за това реших да напиша тази статия, в която ще изброя типовете дамаски.

прочети още

Дамаски за мебели: Видове част 1

Всеки тип плат за тапицерия има свой чар и уникално въздействие. В първата част на тази статия ще научите повече за - памучните дамаски, кожа, полиестерните дамаски и още.

прочети още

3 начина да вкарате розови акценти във вашите стаи

Ако питате едно малко момиченце кой му е любимият цвят се обзалагам че ще каже РОЗОВОООО. Ами ако не сте малко момиченце, а grown independent woman и искате да внесете розови акценти в спалнята / хола, знаете ли как може да го постигнете?

прочети още

Видове щори - част 1

В днешно време в интернет може да намерим информация за абсолютно всичко. Често тази информация обаче не е систематизирана и се губим сред многото редове. В тази статия ще ви представим видовете щори в един по обощен вид.

прочети още

Как да изберем пердета и завеси

Ако прозорците са душата на една стая, то пердетата са още по-важни, защото те придават един финален завършек и оформление на стаята. Но преди да се потопим в света на пердетата и завесите, нека първо уточним разликата между двете.

прочети още

Калъфи за дивани и предимствата им

Искаш да смениш атмосферата на стаята без да заменяш мебелите или си харесваш дивана, но котката го е надрала и не желаеш за закупиш нов? Каквато и да е причината ние имаме решението.

прочети още

7 особености на римските щори

Защо да избера римските щори пред пердета? Хмм, бихме казали, че и двата варианта са много добри, но този път в статията ще се спрем на римските щори и накратко ще обясним тяхната специфика.

прочети още

Идеи за малко жилище

Ако сте от хората с малък апартамент със сигурност знаете важността на светлите цветове. Те отразяват светлината и в резултат на това обемът на стаята визуално се променя. На кратко ще ви дадем няколко насоки при избора на тоналност, тип декоративна мазилка и поддръжка.

прочети още

Само не и това! 5те No-Gos в хола.

Коя е любимата ти стая вкъщи? Нашата със сигурност е всекидневната. Във всеки случай тя си остава класическото място, където удобно можеш да се излегнеш на дивана, гледайки Netflix или с някоя интересна книжка. За да се чувстваш на 100 % компфортно е важно да избереш подходящи мебели. Но това не е толкова лесно, колкото може би си мислиш. Със сигурност има няколко NO-GOS, които е добре да избягваш при панирането на интериора. Някои от тях ще изброим тук:  

прочети още

Стилни идеи за малка баня

Когато става въпрос за малкa баня, подбирането на подходящите мебели за съхранение може да изглежда като невъзможен подвиг.  Проучване сочи, че средностатистическият човек използва между 9 и 15 продукта за лична хигиена всеки ден, а да не говорим за кърпите, почистващите препарати и другите обемести предмети, които често намират място в банята. Всичко това може да удвоим по 2 и повече,  когато споделяте домакинството с партньор или имате семейство.

прочети още
'; var disqus_config = function () { this.language = "bg"; }; $('#gs-news-comments').append('


'); (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();